Primul an de activitate ALI HOME - Casa de lângă spital.

Comunicat de presă

În luna noiembrie a anului 2018 am hotărât să lansăm inițiativa noastră de suflet - ALI HOME - Casa de lângă spital - un proiect ASOCIAȚIA LUMEA LUI IANNIS, pornit dintr-o experiență personală. Este un proiect unic în regiune, pentru pacienții oncologici şi aparținători care pot beneficia pe durata investigațiilor, tratamentului sau spitalizării acestora în Oradea de facilități precum: cazare gratuită, posibilitatea de igienă personală, spălat rufe, gătit etc., în condiții igienice depline. Apartamentul situat în Oradea dispune de 3 camere cu 3,2,2 locuri putând găzdui mai multe persoane în același timp.

În primul an de activitate, în registrul nostru apar peste 30 de nume individuale, pacienți care revin de fiecare dată când sunt chemați de medici pentru diverse proceduri sau datorită unor recidive. Aceștia au beneficiat împreună de peste 500 de nopți de cazare. Pacienți și aparținători din Sighetul Marmației, Șimleul Silvaniei, Zalău, Arad, Salonta, dar și de mai departe: Hunedoara, Constanța, Ploiești sau Slatina, din familii cu statut social decent dar și persoane din medii sociale vulnerabile, părinți care stau la căpătâiul copiilor rugându-se nonstop, soți, soții. Toți caută speranță și soluții în fața tragediei care i-a lovit, făcând uneori eforturi supraomenești pentru a depăși situația. Acest program le oferă o stare de normalitate și de decență, gratuit.

De asemenea, cu sprijinul oamenilor dedicați de la Kokolosh și RA Oradea am oferit o masă caldă acelora dintre ei cărora starea de sănătate nu le-a permis să își gătească.

A fost un an de experiență binevenită și pentru noi, pentru că am avut, pe de o parte satisfacții legate de binele făcut, dar ne-am și confruntat cu inconveniente pe care nu le-am prevăzut de la bun început.

Mulțumim donatorilor care ne-au înțeles misiunea, deoarece reușim cu ajutorul lor să asigurăm tot ceea ce este necesar în Casă pentru ca pacienții să ducă o viață normală, departe de casa lor și să se simtă confortabil în aceste clipe de încercare.

O inițiativă inedită, recentă, de sprijin al programului nostru a fost spectacolul caritabil de balet Spărgătorul de nuci - organizat de Annete Classic Dance Studio - unde 28 de copii minunați și-au pus talentul în sprijinul unor cauze nobile. Efortul lor a fost răsplătit de toți cei prezenți atât prin aplauze cât și prin donații, iar organizației noastre i-a fost donată suma de 1828 lei care s-a colectat prin cutiile de donații amplasate în sală.

Acești bani vor fi folosiți pentru susținerea și continuarea programului nostru - de exemplu pentru familia lui Alex (500 lei) pentru decontul drumului la Oradea pentru PET CT și înapoi acasă. Alex este primul copil beneficiar al programului nostru de cazare, care, din păcate, revine pentru a 3-a oară la Oradea pentru investigații suplimentare. Un copil minunat cu părinți iubitori și dedicați dar greu încercat în această perioadă, când, din păcate, recidiva a fost confirmată.

Diferența de bani va fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor curente ale CASEI DE LÂNGĂ SPITAL, care se ridică în medie, lunar, la 3500 lei.

În acest an de experiență am identificat noi nevoi și am realizat noi planuri:

  • schimbarea locației apartamentului, deoarece în prezent acesta este la etajul 2 și pacienții slăbiți urcă greu, iar vecinii nu sunt tocmai încântați.
  • existența unei grădini/spațiu verde de relaxare la noua locație, ca un fel de terapie pentru pacienții care stau mai mult timp, cunoscut fiind timpul îndelungat de terapie în cancer.
  • dezvoltarea unor programe de intervenție postcură - de tipul asistenței psihologice și kinetoterapie recuperatorie specifică, grupuri de suport pentru părinții copiilor oncologici, activități care necesită spații adecvate.
  • identificarea unei facilități de transport a pacienților care nu își permit, sau cărora starea medicală nu le permite utilizarea transportului în comun.
  • o mai bună deschidere și o colaborare cu Centru Oncologic Oradea.

Pacienții sau aparținătorii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de Asociația Lumea lui Iannis, ne pot contacta la telefon 0773879261 sau lumealuiiannis@gmail.com